CAD/CAM-advies en programmering

Vanwege de vele jaren (praktijk-) ervaring welke ik heb opgedaan in het programmeren van diverse CNC-gestuurde draaibanken, freesbanken en draai-/freescombinaties kan ik een gedegen advies geven over programmeervraagstukken, inrichting van CAM-systemen en optimalisaties op het gebied van CAD/CAM. Tevens kan ik helpen met het bepalen en ontwerpen van opspanningen en spanmiddelen, bepalen van gereedschappen, opzetten van shopfloor-documenten en bij het uitvoeren van de daadwerkelijke productie. Voor het programmeren maak ik gebruik van het softwarepakket TopSolid.

CAM_001 (Large)
Optimalisatie_001 (Large)

Optimalisatie

Meer rendement uit productiestappen halen. Vaak staan standaard werkwijzen garant voor een goed proces. Echter, een analyse van een productieomgeving kan inzicht geven in de mogelijkheden om meer rendement uit deze stappen te halen. Om hiertoe te komen kan ik een dergelijke analyse op technisch gebied uitvoeren. Na de analyse kan ik een advies geven over de mogelijke verbeteringen, waarna ik deze samen met de betreffende collega’s kan implementeren. Voorbeelden hiervan zijn veranderingen in de processen, uitsluiten van overbodige werkzaamheden, optimalisatie van programmeeraanpak, verhoging van spindeluren, onbemande uren, gereedschapsbeheer, enz.

Automatisering

Het doel van automatisering is om machines productief te laten zijn, op het moment dat de operator niet aanwezig is. Hierdoor kunnen onbemande uren of nachturen gerealiseerd worden. Hoewel dit eenvoudig klinkt, is de uitvoer minder eenvoudig. Het is belangrijk om het volledige productieproces waterdicht weg te zetten, zodat een operator een machine ook durft aan te zetten voordat de operator naar huis gaat en dat de geproduceerde onderdelen goed van kwaliteit zijn.

Om een machine te voorzien van een automatisering kan ik helpen om het productieproces gereed te maken voor onbemand produceren, ondersteunen bij de keuze automatisering en de implementatie hiervan. Dergelijke implementaties worden projectmatig aangepakt.

Automatisering (Large)
Machinekeuze (Large)

CNC-INVESTERINGSADVIES

Uitbreiding van capaciteit, vervanging of het in huis halen van extra competenties. Diverse redenen om over te gaan tot de aanschaf van een nieuwe machine. Ik kan helpen om tijdens dit proces keuzes te maken om de juiste redenen. Deze keuzes kunnen beslissingen zijn op het gebied van type machine, benodigde opties, automatisering, aansturing, enz. Vanwege de grote impact welke een nieuwe machine heeft op een onderneming, kan ik helpen bepalen welke stappen na de keuze nog gezet moeten worden. Naast de logische onderwerpen, zoals gereedschappen en infra, zijn ook zaken zoals het opnemen van de machine in ERP en het inzetten en aanleren van collega’s op de machine belangrijke punten. Ik heb reeds meerdere machine-keuzes en -implementaties mogen uitvoeren.

TRAINING

Vanwege mijn vooropleiding (pedagogisch diploma, 2e graads leraar), mag ik lesgeven t/m een niveau 4 MBO-opleiding. Daarnaast gebruik ik deze kunde om zowel klassikaal als individueel trainingen te verzorgen op het gebied van verspaning. Gezien mijn grote interesse in TopSolid en het dagelijks werken met dit pakket, behoort het verzorgen van basistrainingen, gevorderdentraining of een cursus op maat op het gebied van TopSolid 7 (Design, CAM’2.5D, CAM’3D, CAM’4-/5-assig, CAM’Turn, CAM’Mill/Turn) tot de diensten welke ik standaard kan leveren.

Training_001 (Large)
Engineering (Large)

ENGINEERING

Veel opdrachten vereisen een gedeelte of volledige engineering van onderdelen. Van het aanpassen of tekenen van een bestaand product, tot het ontwerpen en tekenen van een product vanaf ‘scratch’. Tijdens het ontwerp hou ik uiteraard rekening met maakbaarheid, verbeteringen en kostenreducties. Tegenwoordig worden veel 3D-modellen beschikbaar gesteld door de klant, zodat deze gebruikt kunnen worden voor CAM. Helaas zijn veel modellen (door onder andere conversie vanuit een ander CAD-pakket) niet goed en bevatten fouten. Deze foutieve modellen zorgen voor problemen bij het programmeren (CAM). Dergelijke modellen kan ik aanpassen en productiegereed maken.

MAAKBAARHEID

Het komt regelmatig voor dat de marge op productie-opdrachten verdampt, omdat het te maken product niet of minder maakbaar is. Hierdoor zul je als leverancier meer tijd en geld in de het opleveren van de producten moeten stoppen. Vanwege mijn productie-ervaring kan ik ondersteunen bij offertes, om onder andere de maakbaarheid van producten te beoordelen. Tevens kan ik meedenken met build-to-design opdrachten, waarbij het eindproduct nog niet volledig is gedefinieerd. Hierdoor kunnen potentiële productieproblemen op voorhand opgelost worden.

Maakbaarheid_001 (Large)
Werkvoorbereiding_001 (Large)

WERKVOORBEREIDING

Alle eerder genoemde competenties pas ik toe bij het maken van een werkvoorbereiding. Van het opzetten van de logistieke ERP-stappen, tot detailplanning, tot uitwerking van spanmiddelen en CAM-programmering. Uiteraard is een projectmatige aanpak mogelijk, waarbij ik ook de communicatie met de klant voor mijn rekening kan nemen.